Pieter van de Waterbeemd
 
scenarioschrijver
ABN AMRO CABARET 2015 !

ABN AMRO cabaret 2015 !

Een bijzondere ervaring was het, om afgelopen seizoen het jaarlijkse ABN AMRO cabaret te mogen schrijven. Een jubileumvoorstelling, want het was de tiende.
Dat schept verwachtingen, waar ik best tegen op zag. Maar het werd een prachtig avontuur, dat afgesloten werd met een schitterende show van 1 uur en 25 minuten.
En dan gebracht door 'amateurs', nl. werknemers van de bank, die landelijk zijn geworven. Een ploeg van 45 mensen op het toneel: ga er maar aan staan !
Maar regisseur Jos Thie ( met wie ik vaker succesvol heb gewerkt ) weet hoe je dat moet doen.
En ongelofelijk met wat een inzet er is gewerkt: in tien dagen tijd van nul naar de prémière !
Wel met louter professionals er om heen, voor alle disciplines. Dat was ook een feestje om mee te maken.
Het was ook bijzonder om in de wereld van een bank, deze bank, te duiken.
Goed voor je beeldvorming: niet alleen maar in het pak genaaide graaiers, maar ook enthousiaste en realistische mensen, die het juiste willen en er hard voor werken.
En die ook, in tijden van bezuiniging en digitalisering, hun banen kwijt raken. Dat zijn we niet uit de weg gegaan in het cabaret.
Plus een raad van bestuur die, zonder noemenswaardige bemoeienis, iedereen zijn gang laat gaan om kritisch voor de dag te komen. Daar zelfs om vraagt.
Verandert daardoor fundamenteel iets ?
Waarschijnlijk niet, maar de voorstelling ging wel de hele bank door. En een bestuursvoorzitter, die bereid is ( en ook in staat ! ) om als klap op de vuurpijl Fool on the Hill te zingen, is eenmalig, misschien wel in de hele wereld. Wat voor mijzelf als vakman het leukst was, was het schrijven van liedteksten ( op bestaande nummers ).
Dat beviel mij enorm. En smaakt naar meer...